Ecologisch verantwoorde & duurzame meubels
Van container tot atelier

Van container tot atelier

Ongeveer een jaar geleden begon het bij me te dagen dat ik iets met mijn handen wou doen. Mijn eerste opdracht was zeer simpel: een kattenbak, een bed en een fietsenrek maken uit OSB-platen, die al op maat gezaagd waren. Na deze opdracht volgden er andere waardoor de honger naar creatie enkel groter werd.

 

In september 2018 startte ik een opleiding tot Meubelmaker bij Encora in Berchem. Door deze opleiding te combineren met een cursus bedrijfsbeheer kregen mijn ideeën gauw concreet vorm en tegen november was ik op zoek naar een atelier. Deze zoektocht verliep eerst wat stroef, maar in februari 2019 kwam ik bij FMT terecht. Dit bureau voor leegstandsbeheer stelde me een toplocatie voor: The Stack aan de Scheldekaai.

 

Dit complex van containers wordt bezet door een hele reeks verschillende ondernemingen. Door de ligging, makkelijk bereikbaar maar toch afgezonderd van woongebied, was het de ideale plek om een atelier op te richten; Cor Quercis was geboren.

 

Wat me meteen opviel toen ik begon met de inrichting van het atelier, was de kostprijs van deftige machines. Als je zelfstandig wil kunnen werken, heb je betrouwbaar materiaal nodig. Als startend en jong ondernemer is mijn budget niet erg groot, dus ik moest hier een mouw aan zien te passen. Gelukkig had ik tegen dan al een netwerk van meubelmakers en ateliers opgebouwd in Antwerpen, waar ik terecht kon met mijn vraag naar machines.

 

Enkele telefoontjes en berichten later bleek zag het er al een pak rooskleuriger uit. Het sluiten van een atelier aan het Antwerpse Zuid, de verkoop van enkele machines bij een vriend in Borgerhout en de toevallige onthulling tijdens een avondje terrasjes doen aan het Mechelseplein hebben ertoe geleid dat ik met een zeer beperkt budget toch een mooi arsenaal aan materiaal kon aanschaffen. Dit in combinatie met de Tweedehands, waar regelmatig pareltjes langskomen zoals lijmklemmen en een bakfiets, heeft ervoor gezorgd dat Cor Quercis nu is wat het hoort te zijn: een deftige meubelmakerij.

 

Natuurlijk zijn machines niet alles. Website en logo zijn ontworpen door mijn schoonbroer en –zus, de werktafels in het atelier heb ik zelf gemaakt en de foto’s die volgen werden genomen door een vriend.

 

Kortom, wat een jaar geleden begon als een “jobke” bij een kennis is nu uitgegroeid tot een volwaardig atelier. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de mensen rondom mij die me hebben ondersteund en geholpen. Bedankt aan iedereen!